Sansenes forunderlige hukommelse

20140907_141324

I fjor bar mine to små epletrær 15 små epler. I år var de spinkle, men sterke greinene tunge og fulle av deilige epler. I går sto jeg på kjøkkene i flere timer og renset dem. Septembersolen smilte inn kjøkkendøra som sto på vid gap der jeg skrellet og renset, kuttet og vasket. Eplemosten ble kokt og da jeg skrapet kjelen gikk siste skjeen i munnen. Det var da det skjedde…

Med det samme eplemosen traff smaksløkene mine sto jeg ikke lenger på mitt eget kjøkken, men satt ved mormor sin spisestua -25 år tilbake i tid. En søndag da spisestuebordet var dekket med duk, servietter og lys. Middagen var spist og vi barna ventet på det beste –desserten. I sjøgrønne og glassklare, lave stettglass fikk vi servert tilslørte bondepiker. Nam…
Det forundrer meg hvordan smaksløkene mine tok meg tilbake dit, etter en liten skje med eplemost kokt på et kjøkken på Lillehammer –25 år etter.

I dag var det lukten som første meg tilbake til barndommen. Da lynglukta på Liumseter danset inn i nesen ble jeg ført fra vakre Gausdal rett til hyttetur i Valdres. TIl Valdres der myrene var bløte og dekket av gyllende multer så langt øyet kunne se. I dag trådde mine føtter igjen på bløte myrer da vi var heldige å få være med å sanke sauer sammen med gode mennesker.  Mosen var purpurrød og gyllen, og lukten…den tok meg med tilbake til hyttetur i Valdres.

DSC04372

Lyder har den samme effekten. Du vet de lydene som gir en gjenklang i sjelen. De lyder som fyller tankene med minner eller gjør hjertet rolig og varmt. For meg kan det være regnvind i hengebjørk, svaleskrik, skare som knaser under skoene, fermater med perfekt vibrato, barnelatter, oboens stemmetone til et symfoniorkester, sildrende bekker, brusende fosser, kaffemaskinen min, en totaks fiskebåtmotor og bølgesus…

Sansenes hukommelse ER forunderlig. Noen minner oss om det vi helst vil glemme, mens andre bringer tilbake de gode minnene. Vær oppmerksom -hvilke smaker, lukter og lyder fører deg tilbake til fortiden?

Marianne ❤

image-2

En kommentar om “Sansenes forunderlige hukommelse

  1. Sansene er fantastiske. Har kjent på mange lignende opplevelser. Er så viktig å ha roen til å kjenne, føle, smake og minne 😍 Herlig skrevet…fikk jo lyst på tilslørte bondepiker. 😊😊 God klem

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s